Jordgubbsbakelse med flädermousse

Serverar: 8-15 portioner

Somriga fruktsmaker på en saftig kakbotten

Ingredienser

  • Flädermousse
  • 2 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • Frön från ½ urskrapad vaniljstång
  • ½ dl konc flädersaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • Rivet skal av ½ citron
  • Kakan
  • 150 g mjuk smör
  • 1 ¾ dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ¾ dl vispgrädde
  • Rivet skal av ½ citron
  • Formen
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • Garnering
  • 250 g jordgubbar
  • ½ dl utspädd flädersaft
  • Instruktioner

    1. Flädermousse: Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Koka upp flädersaften i en liten kastrull och smält gelatinbladen i den varma saften. Vispa grädden.
    2. Blanda ägg- och sockerkaksskummet med crème fraiche. Rör i flädergelatinet i en tunn stråle så att det inte klumpar sig. Blanda ner rivet citronskal och den vispade grädden. Ställ moussen svalt att stelna 4-5 timmar eller över natten.
    3. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner det i smeten och tillsätt grädden samt rivet citronskal. Smörj en form 20x30 cm, täck med ett tunt lager vetemjöl. Häll smeten i formen och bred ut ett jämt lager. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Prova med sticka om kakan är färdig. Låt kakan svalna helt.
    4. Ta ut rundlar med kakmått eller skär fyrkanter av kakan. Slå på ½ dl utspädd flädersaft så de blir riktigt saftiga. Spritsa eller skeda på moussen och garnera med mycket jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben