Jordgubbsbullar

Serverar: 30 portioner

mmm ljuvligt goda

Ingredienser

  • Bulldeg
  • 25 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • 100 g mandelmassa (eller100 g kokosmassa)
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1 liter (à 500 g) jordgubbar
  • ½ msk potatismjöl
  • Servering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Skölj jordgubbarna till fyllningen och låt dem torka. Smula ner jästen i en bunke. Gör degvätskan: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.
    3. Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig.
    4. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter.
    5. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa ca 40 minuter. Gör under tiden fyllningen.
    6. Fyllning: Blanda smör, mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke. Använd gärna elvisp (med vispar). Hacka hälften av jordgubbarna i små bitar och blanda dessa med potatismjölet. Den andra hälften av jordgubbarna skär du i ca 5 mm breda skivor. (Bredden är inte så noga, men skivorna ska inte vara jättetunna. En normalstor jordgubbe blir ca 4 skivor).
    7. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar.
    8. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.
    9. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av de hackade jordgubbarna.
    10. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar.
    11. Tryck i några jordgubbskivor i varje bulle. Det ska bli ca 30 st bullar så man får fördela de jordgubbsskivor man har.
    12. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter.
    13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter.
    14. Låt bullarna svalna under bakhanddukar.
    15. Sikta över florsocker vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben