Jordgubbspaj med lemon curdripplad vaniljglass

Serverar: 8-12 portioner

Frasig paj med krämig fyllning som toppas med en aprikosglasyr. Lemon curd glassen till ger en söt/syrlig och fräsch smakkombination till den söta pajen. Pajen går enkelt att variera. Kombinationer som passar ihop är päron och konjak, hallon och limoncello samt aprikos, äpple och calvados.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl, 180g
  • ½ dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk amaretto (mandellikör)
  • 2 ägg
  • 250 g jordgubbar
  • Glasyr
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 2 msk vatten
  • Lemon curd-glass
  • 1 liter vaniljglass
  • 2 dl lemon curd
  • Garnering
  • 250 g jordgubbar
  • 1 myntakvist
  • 1 tsk florsocker
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar i kylen.
    2. Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad arbetsbänk och lägg över den i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och täck botten och kanter med aluminiumfolie. Ställ pajskalet i frysen i 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta bort folien efter halva tiden. Låt kallna.
    5. Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
    6. Snoppa och halvera jordgubbarna. Fördela dem i ett fint mönster på krämen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt kallna.
    7. Värm aprikosmarmelad och vatten i en kastrull. Pensla marmeladen över pajen och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
    8. Ta fram glassen i rumstemperatur ca 10 minuter. Rör lemon curden krämig med 1 msk av vaniljglassen och ringla slarvigt ner den i glassen så att den får ett ripplat mönster. Ställ tillbaka glassen i frysen och låt stå ca 1 timme.
    9. Garnera pajen med hälften av jordgubbarna, myntablad och florsocker. Garnera glassen med resten av jordgubbarna och florsocker. Servera glassen till pajen.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 10 min
    6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben