Jordgubbspaj med lemon curdripplad vaniljglass
Frasig paj med krämig fyllning som toppas med en aprikosglasyr. Lemon curd glassen till ger en söt/syrlig och fräsch smakkombination till den söta pajen.
Pajen går enkelt att variera. Kombinationer som passar ihop är päron och konjak, hallon och limoncello samt aprikos, äpple och calvados.
Ingredienser
125 g smör
3 dl vetemjöl, 180g
½ dl florsocker
1 krm salt
1 äggula
1-2 msk vatten
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk amaretto (mandellikör)
2 ägg
250 g jordgubbar
Glasyr
1 dl aprikosmarmelad
2 msk vatten
Lemon curd-glass
1 liter vaniljglass
2 dl lemon curd
Garnering
250 g jordgubbar
1 myntakvist
1 tsk florsocker
Instruktioner
- Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar i kylen.
- Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad arbetsbänk och lägg över den i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och täck botten och kanter med aluminiumfolie. Ställ pajskalet i frysen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Ta bort folien efter halva tiden. Låt kallna.
- Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Snoppa och halvera jordgubbarna. Fördela dem i ett fint mönster på krämen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt kallna.
- Värm aprikosmarmelad och vatten i en kastrull. Pensla marmeladen över pajen och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
- Ta fram glassen i rumstemperatur ca 10 minuter.
Rör lemon curden krämig med 1 msk av vaniljglassen och ringla slarvigt ner den i glassen så att den får ett ripplat mönster. Ställ tillbaka glassen i frysen och låt stå ca 1 timme.
- Garnera pajen med hälften av jordgubbarna, myntablad och florsocker. Garnera glassen med resten av jordgubbarna och florsocker. Servera glassen till pajen.
Liknande recept
Kommentarer (0)