Jordgubbssylt

Hemkokt sylt med mindre socker i än köpt, äkta råvaror, inte massa konstiga tillsatser. Och kanske det rent utav finns kvar lite c-vitamin. Obs detta recept använder vi även till krusbärssylt, vinbärssylt, rabarbersylt osv

Ingredienser

  • 1 kg bär, i detta fall jordgubbar
  • 5 hg socker
  • Instruktioner

    Bären ska vara rena och vägda. Varva bär och socker i kastrullen. 5 hg socker per kg bär. Låt blandningen stå en stund i kastrullen och blandas. Då bären saftats och sockret delvis lösts kokas sylten, starta med svag värme. Rengör under tiden glasburkar och lock. Gärna med ljummet vatten med atamon i, eller med ren sprit. Först då sockret helt är löst låter man det koka upp ordentligt. Koka sylten 10-15 minuter tills den är klar och simmig. Rör om då och då. Skumma väl. Ta grytan från plattan. Ös upp lite sylt i en kopp. Häll ner 1 tsk atamon per kg bär i koppen Rör om riktigt ordentligt. Häl det därefter åter ner i syltgrytan och rör om väl. På plattan igen under fortsatt omrörning. Ta bort från plattan innan det får börja koka igen. Ös genast ner sylten i burkarna. Fyllda ända upp och skruva direkt igen locken. Obs, just då vi kokar jordgubbssylt byter vi ut hälften av sockret till syltsocker

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben