Jordgubbstårta

Jordgubbar förgyller sommaren!

Ingredienser

  • Botten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 1 st nypa salt
  • 150 g kallt smör
  • 3 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 300 g mandelmassa
  • 4 msk vatten
  • 2.5 l jordgubbar
  • Gelé
  • 6 msk svart eller röd vinbärsgelé
  • 6 msk svart eller röd vinbärssaft
  • Till servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Hacka samman mjöl, socker, salt och smör till en grynig massa.
    2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
    3. Låt vila i kyl i 1 timme.
    4. Kavla ut degen och klä en pajform med avtagbara kanter, ca 20 cm. Nagga och ställ i kyl i 15 minuter.
    5. Grädda bottnen på 200° i ca 15-20 minuter tills den fått vacker färg.
    6. Låt svalna och lägg över på ett tårtfat.
    7. Riv mandelmassan och rör ut den med vattnet till en jämn smet. Bred ut över bottnen.
    8. Skölj och snoppa jordgubbarna och bygg en pyramid ovanpå mandelmassan.
    9. Smält geléet på svag värme i en liten kastrull.
    10. Tillsätt saften och rör om.
    11. Låt svalna lite så det tjocknar något och ringla det till sist över jordgubbarna.
    12. Servera tårtan med lättvispad grädde.
    13. Tips: Jordgubbarna kan bytas mot andra bär, till exempel hallon eller blåbär eller båda delarna.
    14. I stället för grädde kan man servera vaniljsås.
    15. I stället för mandelmassa i botten kan man ha vaniljkräm.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    10-12
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben