Jordgubbstårta

Serverar: 14 portioner

En ljuvligt god tårta med chokladbottnar, citronkräm och syrligt jordgubbsmos. Tårtbotten ska bakas en dag i förväg och vila över natt innan den delas. Citronkrämen kokas också med fördel en dag i förväg

Ingredienser

  • Tårtbottnar
  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 4 ½ dl strösocker
  • 2 tsk vanilj
  • 5 msk kakao
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl kallt vatten
  • Citronkräm
  • 3 vanliga ägg
  • 2 dl socker
  • 2 st citroner, rivet skal och saft från
  • 3 msk smör i små bitar
  • Jordgubbsmos
  • 250 g jordgubbar
  • 250 g philadelphiaost
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 tsk florsocker
  • Dekoration
  • 1 dl grädde och 1 tsk florsocker hårt vispat
  • Ca 14 jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Ugn 175°
    2. Baka botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter,
    3. Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Rör ner kakao och vaniljsocker i äggvispet. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret och vattnet och rör till en jämn smet.
    4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 50 minuter. Låt kakan kallna och vila över natten. Skär kakan i fyra bottnar (lite svårare), eller tre bottnar (lite enklare).
    5. Gör citronkrämen: Tvätta citronerna väl och riv skalet (se upp så inget av det vita kommer med) och pressa ur saften.
    6. Blanda citronsaft, skal, socker och ägg i en rostfri bunk och sjud över vattenbad (bunken står över en kastrull med kokande vatten)
    7. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
    8. Ta bunken från värmen. Klicka i smöret i små bitar samtidigt som du rör häftigt. Låt krämen svalna.
    9. Gör jordgubbmoset: Vispa grädde och florsocker. Rör philadelphiaosten mjuk och blanda ner i vispgrädden.
    10. Rensa och skiva jordgubbarna tunt och rör ner dem i philadelphiagrädden. Blanda runt så jordgubbarna bara blir lite lätt mosade.
    11. Lägg ihop tårtan: Bred citronkräm över en tårtbotten.Lägg på den andra och bred över hälften av jordgubbsmoset (eller allt mos, om du bara har tre bottnar). Lägg på den tredje bottnen och bred över resten av jordgubbsmoset. Avsluta med den sista bottnen. Täck tårtan och ställ den i kylen. Den blir godast om den får dra några timmar.
    12. Ta fram tårtan strax innan den ska serveras. Bred vispad grädde på den översta botten och dekorera med jordgubbar. Stick gärrna in några delade jordgubbar runt om i lagret med jordgubbsmos.
    13. Lycka till!

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    10-12
    1

    Kommentarer (1)

    Fenini 24 juni 2011

    Gjorde enbart botten då vi tänkte ha en annan fyllning. Botten var riktigt god och saftig, precis som den skall vara!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben