Jordgubbstårta med fläderkräm

Serverar: 1 portioner

En riktig sommartårta med frisk smak av fläder. Världens bästa tårtbotten gör man faktiskt helt utan fett.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 4 äggulor
  • 3 dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 äggvitor
  • Fläderkräm
  • 4 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 3 msk outspädd fläderblomssaft
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Vispgrädde
  • Färska jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda i vatten och vispa litet till. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och tillsätt detta. Vispa äggvitorna för sig till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.
    2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och grädda i 175° ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna.
    3. Rör ihop äggulor, socker, fläderblomssaft och vispgrädde i en kastrull. Sjud krämen under ständig vispning på svag värme tills den börjar tjockna. Låt den kallna.
    4. Skär kakan i tre bottnar. Vispa grädden. Skär en handfull jordgubbar i skivor. Blanda hälften av grädden med den kalla fläderkrämen och bred ut denna gräddkräm över de två understa tårtbottnarna. Fördela de skurna jordgubbarna över varje botten. På den översta bottnen breder du först ut den oblandade, vispade grädden och dekorerar sedan med hela jordgubbar, alltså inga skivade jordgubbar på den.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    10-12
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben