Jordnötskaka

Serverar: 10 portioner

Jordnötter är inte bara goda som "snacks" utan passar även i bakverk av olika slag. Som i den här underbara jordnötskakan med härlig och seg topping.

Ingredienser

  • Botten
  • 75 g jordnötssmör
  • 1 dl, ca 50 g, osaltade jordnötter
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk
  • Topping
  • 1 dl, ca 50 g, osaltade jordnötter
  • 50 g jordnötssmör
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 200 grader. Smält jordnötssmöret i en kastrull eller i mikron. Låt svalna.
    2. Grovhacka jordnötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver.
    3. Tillsätt mjölblandning, jordnötshack, jordnötssmör och mjölk i äggvispet.
    4. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, häll smeten i formen.
    5. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
    6. Gör toppingen: Hacka jordnötterna. Blanda jordnötshack, jordnötssmör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.
    7. Värm massan under försiktig omrörning tills den har tjocknat något. Bred toppingen över kakan. Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter eller tills glasyren har fått fin färg.
    8. Låt kakan svalna något. Ta loss kakan ur formen och låt den svalna på ett galler.

    Liknande recept

    4
    40 min
    30-50
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben