Jordnötskaka

Hittade detta bland mormors recept :)

Ingredienser

  • 100 g osaltade jordnötter eller sötmandel
  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl socker
  • Fyllning
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl jordnötssmör
  • 2 dl vispgrädde
  • Sås
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 50 g mörk choklad typ blockchoklad
  • Instruktioner

    Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 150°C, ca 30 min. Låt kallna i formen. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten. Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker. Ta formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna. Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan. Servera tårtan genast.

    Liknande recept

    4
    40 min
    30-50
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben