Julig Lingon cheesecake

Letar du efter något nytt till glöggfesten eller en annan dessert? Prova då denna läckra cheesecake med kryddig pepparkaksbotten, krämig fyllning med söt syrligt gelé.

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g pepparkakor
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 2 stora ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g philadelphia ost
  • 2 dl vispgrädde
  • Gelé
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vatten
  • 1+2 dl frysta lingon
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 0. Smula pepparkakorna i en matberedare eller mortel. Smält smöret och häll det över. Blanda samman. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda ca 10 minuter.
    2. Fyllning: Vispa samman ägg och socker. Vispa sedan ner vaniljsocker, philadelphia ost och grädde till jämn smet.
    3. Häll fyllningen i formen och grädda på andra falsen nerifrån ca 30 minuter tills den stannat. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen.
    4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp 2 dl vatten, 2 dl lingon. Koka 5-10 minuter till saften färgats röd. Tillsätt sockret och koka ytterligare någon minut. Sila saften.
    5. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den varma saften och låt dem smälta. Låt blandningen svalna tills den är lik en ovispad äggvita i konsistensen. Blanda i resten av lingonen. Skeda över tårtan och ställ i kyl någon timme tills gelet stelnat.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Cheesecake
    Den amerikanska ostkakan, cheesecake, är en riktigt trevlig dessert so...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben