Kalasgod kolatårta med hallon

Serverar: 12-15 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Söt och god, passar perfekt till kalas

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3/4 dl malda hasselnötter
  • 3 1/2dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Kolakräm
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • Fyllning och garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g hallon
  • 1/2 dl hackade hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och sedan de malda nötterna. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i smeten växelvis med mjölken. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna 26x40 cm. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt den svalna.
    2. Kolakräm: Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Sjud såsen under ständig omrörning på medelstark värme till en tjock kolasås. Koktiden beror på kastrullens storlek och material, men räkna med 35-40 min. Dra kastrullen från värmen och vispa ner vaniljsockret och smöret i klickar. Låt krämen svalna.
    3. Fyllning och garnering: Dela tårtbottnarna på mitten. Bred hälften av kolakrämen över den ena bottnen. Vispa grädden till ett fast skum och bred knappt hälften ovanpå kolakrämen: Fördela hälften av hallonen över grädden. Lägg på den andra bottnen. Bred på nästan all resterande kolakräm, spara lite för dekoration. Bred och spritsa grädden över och runt tårtan. Ringla över den sparade kolakrämen och garnera med hallon och nötter

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben