Kalastårta

Serverar: 10 portioner

Ljuvlig tårta med mandelbotten, len vit choklad- jordgubbsfyllning och som garneras med marängstavar runtom tårtan. En riktig Kalastårta!

Ingredienser

  • Botten
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • ½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 6 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 250 g jordgubbar
  • 1 dl florsocker
  • Marängstavar
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • Vackert band runt om tårtan
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Riv mandelmassan, rör i ägg och mjöl. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt kallna.
    3. Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad, och rör om ofta. Ta kastrullen från värmen och vispa i äggen. Blanda i hälften av den vispade grädden och häll i formen.
    4. Mixa jordgubbar och florsocker och blanda med resten av grädden och häll i formen. Dra lätt med en gaffel så att skikten blandas lite. Frys in tårtan i minst 4 timmar.
    5. Sätt ugnen på 125 grader.
    6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Spritsa längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 1 timme., tills marängerna är torra. Låt svalna. Skär marängerna i bitar som är lika höga som tårtan.
    7. Ta ut tårtan 30 minuter före servering. Ställ marängerna runt kanten på tårtan och knyt ett vackert band runt om.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben