Kalastårta med maräng

Serverar: 10 portioner

Tid: 30 minuter

Snabbt lagat en midsommartårta. Färsk frukt gör den till ett konstverk.

Ingredienser

  • Kakan
  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 4 äggulor
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2-3 msk mjölk
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • Fyllning
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 dl vaniljkräm
  • Dekoration
  • 1 l färska bär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150º . Lägg bakplåtspapper eller ett väl smort smörgåspapper i en långpanna. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Skilj på äggens gulor och vitor. Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet. Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.
    2. Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa den med t ex en pannkaksspade och låt den sedan kallna på papperet. Dela kakan på mitten. Lägg ihop halvorna med vispad grädde och vaniljkräm emellan.
    3. Tips: Blanda färska eller frysta, lätt tinade bär i fyllningen eller servera bär till tårtan. Tårtan går bra att frysa fylld.
    4. Stor kalastårta: Gör 2 bottnar, en sats i taget, och lägg ihop dem med vispad grädde till en jättetårta. Räcker till ca 24 bitar.

    Liknande recept

    4.9
    1 h 10 min
    12
    29

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben