Kalastårta

Serverar: 6 portioner

Gräddas i långpanna , sockerkaksbotten med härligt frasig maräng.

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten
  • 125 gram smör ej smält
  • 1 dl socker
  • 2 st äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Marängsmet
  • 2 st äggvitor
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnera marängen med
  • 1 hekto nötter
  • Fyllning
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st bananer
  • 1,5 dl hallon
  • Instruktioner

    1. Kläd en vanlig långpanna med oljat bakplåtspapper. 2. Sockerkaksbotten: Rör fettet och sockret poröst. 3. Tillsätt äggulorna under fortsatt omrörning. 4. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det växelvis med mjölken. 5. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. 6. Marängsmet: Vispa äggvitorna till hårt skum. 7. Rör ner sockret och vaniljsockret. 8. Bred ut marängsmeten över sockerkakssmeten. 9. Hacka nötter och strö över marängsmeten. Den går även att använda flagad mandel. Mandel/nötter kan uteslutas. 10. Grädda i ugn i 190 grader i ca. 17 minuter så att marängen får en gyllene färg. Låt kakan kallna. 11. Kan förberedas hit men lägg inte ihop tårtan förrän strax innan den ska ätas, då behåller den sin frasighet. 12. Dela trårtbotten i två lika stora bitar. (botten + lock). Lägg ena botten på ett tårtfat. 13. Fyllning: Vispa grädden och smaksätt den med vanlijsocker (eller arrakspunch/rom) 14. Bred grädden på botten. 15. Lägg bären på grädden och skiva bananerna och lägg dem också på grädden. Istället för bananer och bär kan man ta vad man är sugen på ex. hjortron, hallon, blåbär, jordgubbar eller blanda flera sorter. 16. Lägg den andra botten ovanpå fyllningen med marängsidan uppåt. 17. TIPS! Till större tårta gör två bottnar och ännu större tårta gör tre bottnar och bygg på höjden.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Jolandas 8 oktober 2011

    Jättegod med banan och hjortonsylt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben