Klassisk husmanskost
Ingredienser
1 rejält kålhuvud
Vatten och salt till kokning
Fyllning
1 gul lök
1 klick margarin
½ dl risgryn
2½ dl mjölk till kokning
400-500 g blandfärs
2 ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Stekning
margarin
2 msk sirap
Sås
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
ca 3 dl av kålspadet
2 dl matlagningsgrädde
½ buljongtärning
salt
peppar
ev ett par droppar soja
Instruktioner
- Tag bort den grova stocken i kålhuvudet med vass kniv. lägg kålhuvudet i kokande, saltat vatten. Koka tills bladen är lagom mjuka i ca 20 minuter.
- Lossa bladen och låt dem droppa av på en handduk.
Hacka och mjukstek löken i fettet. Koka en tjock gröt av risgryn och mjölk, det tar ca 20-25 minuter.
Blanda färs med stekt lök, ägg, mjölk och kryddor. Rör i gröten och blanda väl.
- Smörj en ugnsfast form. Klicka färsen på kålbladen och vik ihop till kåldolmar. Lägg dem med Skarven nedåt i formen. Droppa över smält fett, Blandat med sirap.
Ugnsstek i 175 grader tills dolmarna fått fin färg, ca 45-50 minuter.
- Sås:
Fräs ihop fett och mjöl, späd med med kålspad och koka upp. Rör i grädden och smaka av med buljongtärning och kryddor. Ta ev. i lite soja: låt såsen koka upp under visning tillls den är lagom tjock.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Relaterade Artiklar
Ny matambassadör
Christer Lingström har utsetts till Sveriges matambassadör av jordb...
Kändiskockar lagar husmanskost
"Få rätter ger mig en så stark association av husmanskost som blodpudd...
Provade att göra dessa kåldolmar igår och det var himla gott. Varken jag eller min sambo hade ätit det förut men nu lär det bli ofta =) Synd bara att det tar sån tid att laga och det blir mycket disk, men men det är smällar man får ta =)
Ett tips för att spara tid - koka ris och kålhuvud kvällen före. Kålen får svalna på balkongen över natten och dagen efter har jag färre moment och lagar maten snabbare.
Gjorde dessa kåldolmar idag, sååååå goda. Tack för receptet. En 5:a blir det av oss.
Mums