Kåldolmar

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud, ca 1 1/2 kg
  • 1 tsk salt per l vatten
  • Färs
  • 2-2 1/2 dl kokt ris (ca 3/4 dl okokt)
  • 300 g fläsk- eller blandfärs
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • ca 1 1/2 dl mjölk
  • smör eller margarin
  • vatten eller kålspad
  • Instruktioner

    Skär runt kålstocken så att bladen senare lätt kan tas loss. Förväll sedan kålen i lättsaltat vatten. Tag loss kålbladen med en gaffel och låt dem rinna av när bladen är mjuka och lätt går att lossa från huvudet. Blanda färsen av alla ingredienserna till en lös smet. Blanda i mera mjölk om det behövs. Fördela färsen på bladen, ca 2-3 msk på varje blad. Vik ihop till paket. Doppa yttersta fliken i lite vetemjöl så fäster den bättre.Bryn dolmarna i matfett. Lägg dem i stekpannan med skarven nedåt och bryn dem vackert bruna runt om. Lägg över dolmarna i en gryta och späd med kålspad eller vatten. Efterstek under lock ca 30 minuter. Servera kåldolmarna med lingonsylt och kokt potatis.

    Liknande recept

    1 h 45 min
    6

    Kommentarer (1)

    Lisa35 6 september 2009

    Hej! Har inte följt receptet helt och hållet utan lagt till lite och tagit bort lite, men vad jag måste skriva och tacka för är att man skall förvälla kålhuvudet först!!!! Blev ju jättelätt nu att få loss bladen mot hur det brukar bli när jag gör kåldolmar.

    Relaterade Artiklar

    Ny matambassadör
    Christer Lingström har utsetts till Sveriges matambassadör av jordb...

    Kändiskockar lagar husmanskost
    "Få rätter ger mig en så stark association av husmanskost som blodpudd...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben