Kåldolmar

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Har inte hunnit prova än men grannen har, och hon sa dom blev bra.

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud ca 1 kg
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • ½ dl rundkornigt ris
  • 2½ dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1½ msk flytande margarin
  • 300g blandfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm mald vitpeppar
  • 1/4 dl ljus sirap
  • 2½ dl vatten
  • 4 dl sky
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl vatten
  • 1msk konc flytande kalvbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Instruktioner

    1. 1. Skär ut stocken på vitkålshuvudet.
    2. 2. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med rotänden uppåt. Förväll kålhuvudet ca 5 minuter.
    3. 3. Ta loss de mjuka bladen efterhand. Om du vill kan du lyfta upp kålhuvudet på en tallrik när de ska tas bort. Lossa bladen försiktigt så att du får så hela blad som möjligt. Låt kålbladen (12-14 st) rinna av på en ren handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, så att bladen lätt kan rullas ihop.
    4. 4. Koka under tiden ris och mjölk till en tjock gröt på svag värme ca 20 minuter. Låt riset svalna. Skala och finhacka löken.
    5. 5. Häll det flytande margarinet i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. När matfettet tystnat och blivit svagt brynt lägg i löken och mjukfräs på svag värme. Låt svalna. Sätt ugnen på 225°C.
    6. 6. Blanda ris med färs, ägg, mjölk, salt och vitpeppar till en lagom lös färs.
    7. 7. Fördela en rågad matsked färs på kålbladet, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme.
    8. 8. Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en smord form och pensla dem rikligt med flytande margarin. Ringla över sirap. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills de har fått fin färg. Bränn inte ytan för då bildas det en besk sky.
    9. 9. Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vatten så det blir 4 dl sky. Vispa ihop vetemjöl och vatten och red av såsen under omrörning. Låt den koka ca 3 minuter. Runda av såsen med buljong och matlagningsgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar.
    10. 10. Servera med nykokt potatis och lingonsylt

    Liknande recept

    1 h 45 min
    6

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Ny matambassadör
    Christer Lingström har utsetts till Sveriges matambassadör av jordb...

    Kändiskockar lagar husmanskost
    "Få rätter ger mig en så stark association av husmanskost som blodpudd...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben