Kalkon med citron och basilika

Serverar: 6-8 portioner

Ugnsstekt kalkon smaksatt med goda örter och serverad med en ljuvlig sås är en perfekt rätt för festliga tillfällen. 282 kcal/portion

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • 3 msk finhackad basilika
  • 3 msk finhackad slätbladig persilja
  • 1 msk fint rivet citronskal
  • 1 kalkonbröst med skinn och ben, cirka 2,5 kg
  • 1 tunt skivad citron
  • Nymald svartpeppar
  • 3 msk fint vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2½ dl kycklingbuljong
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 220 grader. Låt margarinet mjukna i rumstemperatur och blanda det med basilika, persilja och citronskal.
    2. Lossa skinnet från kalkonbröstet med hjälp av en sked. Låt skinnet sitta fast vid kanterna och lossa det från köttet mitt på bröstet. Lägg margarinklickar mellan skinnet och köttet.
    3. Lägg citronskivorna på botten av en ugnsfast form. Lägg sedan på kalkonbröstet. Krydda hela bröstet med svartpeppar. Ugnsstek 15 minuter, sänk värmen till 200 grader och ugnsstek cirka 1 timma tills kalkonens sky är genomskinlig då den sticks med en provsticka i den tjockaste delen. Ta ut kalkonen ur ugnen, lägg den på ett fat och täck över med aluminiumfolie. Släng citronskivorna och spara skyn i den ugnsfasta formen.
    4. Häll skyn i en liten kastrull, värm upp och vispa ner mjölet. Fräs några sekunder så att mjölet bryns, vispa under tiden. Tillsätt vinet, lite i taget, under vispning. Vispa ner buljongen och koka upp, låt sjuda cirka 5 minuter, tills såsen tjocknar. Servera kalkonen med såsen och potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben