Kalkonbröst med sås à la Caesar

Serverar: 20 portioner

En riktig festrätt.

Ingredienser

  • 3 kg kalkonbröst
  • 2 l vatten
  • 1 dl salt, grovt
  • Koklag
  • 1 lök, gul
  • 1,5 l vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citron, finrivet skal av
  • 1 dl saft av citron
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • Sås
  • 125 g ansjovisfilé, på burk
  • 4 msk dijonsenap
  • 12 äggulor
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 dl citronsaft, av citron
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja
  • 400 g parmesanost, finriven
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • Sallad
  • 1 kg bulgurvete
  • 3 hönsbuljongtärningar, små grönsvarta
  • 1 kg linser (lentils de puy)
  • 10 tomater
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 800 g sparris, grön
  • 600 g sockerärter
  • 4 krukor romansallad
  • 300 g rucolasallad
  • Tillbehör
  • Ugnsrostat bröd penslat med olivolja
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten och grovt salt i en kastrull. Låt lagen kallna och lägg i kalkonköttet. Täck med lock. Ställ kallt minst 10 timmar.
    2. Koklag: Skala och klyfta löken. Koka upp vatten och buljongtärningar. Tillsätt lök, vitlök, citronskal, citronsaft och peppar. Lyft upp kalkonen och lägg ner den i buljongen. Låt sjuda till 68° innertemperatur. Det tar 20-40 minuter beroende på kalkonbröstens vikt. Dra kastrullen från värmen. Låt köttet kallna i buljongen. Ställ kallt till servering.
    3. Sås: Låt ansjovisen rinna av väl. Kör ansjovis, senap, äggulor, vitlök och citronsaft i matberedare till en jämn sås. Tillsätt olja, lite i taget, under gång. Häll över såsen i en bunke. Blanda i parmesanost och matlagningsgrädde.
    4. Sallad: Koka bulgurvetet i buljong enligt beskrivning på förpackningen. Låt vetet rinna av väl i durkslag. Koka linserna 20 minuter i lättsaltat vatten.
    5. Skär tomaterna i tunna klyftor. Blanda tomater, bulgur och linser. Tillsätt olja och salt.
    6. Skär bort nedersta delen och koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten. Skölj i iskallt vatten. Skär den i mindre bitar. Strimla de råa sockerärterna. Blanda ner sparris och sockerärter i salladen och rör om.
    7. Grovhacka roman- och rucolasallad. Vänd ner den i salladen.
    8. Servering: Skär kalkonköttet i tunna skivor. Servera tillsammans med såsen, salladen och det rostade brödet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben