Kalkonkroketter med portvinsstuvade kantareller

Serverar: 4 portioner

Mycket vanligt förekommande rätt förr. Perfekt när man har rester av fisk eller kött.

Ingredienser

  • 4 dl kokt eller stekt kalkonkött i tärningar
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk kantareller, stekta och hackade
  • 2 äggulor
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smält smör
  • Olja till fritering
  • Vetemjöl
  • Sås
  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk portvin
  • Till panering
  • 1 uppvispat ägg
  • Ströbröd
  • Instruktioner

    1. Fräs smöret och mjölet, späd med den varma grädden. Koka sakta några minuter. Stuvningen ska vara ganska tjock.
    2. Hacka köttet fint i mixer. Blanda med stuvningen. Rör i kantarellerna och äggulorna. Smaka av med salt och peppar.
    3. Häll upp stuvningen i en smord form. Pensla ytan med smält smör. Låt kallna.
    4. Dela den nu stela massan i bitar och forma till kroketter som på bilden. Rulla dem i mjöl, i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Låt kroketterna ligga i ett lager i kylen över natten.
    5. Gör såsen. Skölj kantarellerna, dela de stora. Stek kantarellerna i smöret till gyllene färg. All vätska ska koka in.
    6. Pudra över mjölet, rör om och häll i grädden. Rör om och låt såsen sakta koka i fem minuter. Smaka av med portvinet, salt och peppar.
    7. Fritera kroketterna i het olja tills de blir gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av.
    8. Servera kroketterna nyfriterade med svampsåsen och säsongens kokta grönsaker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben