Kalljäst bröd med surdeg

Serverar: 40 portioner

En variation på mitt barnbrödsrecept. Det tar lång tid att jäsa men blir betydligt saftigare och med en utmärkt textur.

Ingredienser

  • 1 dl surdeg
  • 50 g jäst
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 msk oregano eller basilika, valfritt
  • 10 dl kallt vatten
  • 1 dl linfrö, hackade nötter, solrosfrö, blanda själv
  • 10 dl grovt dinkelmjöl
  • 10 dl siktat dinkelmjöl
  • Vetemjöl special tills degen släpper från bunken
  • Instruktioner

    1. Blanda surdeg med vatten och rör ut jästen. Tillsätt salt, kryddor, frö/nötter samt olivolja. Häll på allt dinkelmjöl först och tillsätt sen specialvetemjöl tills degen släpper bunken. Eftersom det är surdeg i bör degen vara så lös som möjligt utan att kleta. Låt jäsa till dubbel storlek(tar ca 1,5-2 tim och arbeta degen en gång till med maskinen. Jag brukar låta den jäsa i samma bunke.
    2. Jäs ytterligare nån timme till den är dubbel igen och baka sen ut till limpor eller portionsbröd alt baguetter. Låt jäsa nån halvtimme och grädda sen i 200-225 gr ugn ca 12-15 min om det är småbröd, 20-25 min om det är limpor. Svalna under bakduk.
    3. Tips! Gör små bullar och lägg dessa från mitten och utåt på plåten och du får ett utmärkt fint och imponerande brytbröd till din påskbuffé

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben