Kalljästa rågfrallor med porter

Serverar: 16-20 portioner

Saftiga och mustiga med mycket smak, mättande utan att vara tunga. Suveränt goda!

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 3 dl porter
  • 1 dl vatten
  • 1 riven morot
  • 1 liten riven potatis ( går bra med både kall kokt, eller en rå)
  • 2/3 dl olja
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl brödsirap
  • 2-3 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl rågsikt
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 6-7 dl vetemjöl (precis så det går att hantera degen)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk färdigblandad Kockens brödkrydda
  • Pensla med kallt kaffe
  • strö linfrö eller andra frön över
  • Instruktioner

    1. Lös jästen i porter och vatten. Tillsätt oljan, kryddor, farinsocker och sirap. Rör under tiden. Därefter rörs morot och potatis i. Därefter rör du först i det grova mjölet, grahamsmjölet och rågsikt. Arbeta ihop en hanterbar deg med vetemjölet. Beroende på grönsakernas storlek, och stärkelsemängden i potatisen kan jag inte säga exakt hur många dl det måste i. . Min brukar vara ganska kladdig när jag ska dela till bullbitar. Doppa snittytorna i mjöl, rulla dom och lägg på en bakpappersklädd plåt. Ställ in plåten i kylen, lämpligen över natten (eller motsvarande antal timmar), Placera plåten i mitten av ugnen, dom jäser det sista medan ugnen går upp i temp. Om du missbedömt tiden för jäsningen och dom känns lite hårda, låt plåten stå i rumstemp några minuter. Grädda i 20-25 minuter, tills dom låter ihåliga när du knackar på dem, och dom har fått fin färg
    2. Ett tips: om du som jag gör degen för hand, så är det väldigt kladdigt ett tag, bra är då att använda engångshandskar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kistaflower 1 januari 2012

    Hur många grader?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben