Kalorisnål chokladkaka

Serverar: 12 portioner

150 kalorier per bit Den här chokladkakan ger mycket mindre kalorier än den färdigköpta, men har ändå den rätta kombinationen av mjukt och knaprigt, lätt och nötigt.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 3/4 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2-3 msk kakao
  • 1 1/4 dl farinsocker
  • 100 g margarin, smält
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna eller fyrkantig bakform 20x20 cm.
    3. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kakao och farin. Tillsätt det smälta margarinet och vaniljsockret. Häll därefter över vattnet och rör om riktigt väl så att det inte blir kvar några mjölklumpar.
    4. Häll smeten i formen och grädda i 25 minuter. Låt kakan svalna i formen i 15 minuter, lägg över den på ett galler och låt den svalna ytterligare.
    5. Skär den i bitar.
    6. Tips: Den här sortens kaka ska vara knaprig på ytan men mjuk och kladdig i mitten så prova med provsticka när kakan stått i ugnen ungefär i 20 minuter. Den ska ha mörk skorpa på ytan men kleta av sig lite i mitten.
    7. Variation: Tillsätt 50 g hackade valnötter tillsammans med vaniljen.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben