Kalv à la Pierre

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Den här maträtten gjorde min kära lilla mamma ofta på 70-talet då det skulle vara litet festligt. Trots sitt namn så använde hon (och även jag) oftast fläskkött i stället för kalvkött. Vi gillar nog de små "kossa-barnen" alltför mycket för att vilja äta upp dem :) Dessutom den enda maträtt där jag föredrar konserverade champinjoner framför färska. Gammal vana, antar jag ;)

Ingredienser

  • 500 g kalvkött (t ex schnitzel) eller fläskkött (t ex långhare)
  • 200 gr bayonneskinka
  • 1 stor purjolök
  • 2 burkar hela champinjoner
  • 2-3 dl kalvbuljong
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 3-4 msk vetemjöl
  • Ca 100 gr riven parmesanost (färdigriven på påse funkar bra)
  • 3 msk smör eller margarin
  • Smör eller margarin till stekning
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Paprikapulver
  • Instruktioner

    1. Skiva köttet i ca 0.5 - 1 cm tjocka skivor om det är helt. Krydda köttet med salt och paprikapulver. Strimla skinka och purjolök och blanda med champinjonerna.
    2. Bryn köttet snabbt i stekpanna. Lägg över i en ugnsfast, smord form. Stek skinka, champinjoner och purjolök. Rör ned tomatpurén. Blanda i ca 1 dl kalvbuljong i skinkblandningen. Häll skinkblandningen över köttet i formen
    3. Gör en ostsås: smält 3 msk smör eller margarin och vispa ned mjölet. Tillsätt grädden och resten av buljonen. Tillsätt osten och rör försiktigt tills osten smälterLåt sjuda försiktig någon minut tills såsen tjocknar. Smaka av med vitpeppar och ev salt
    4. Häll ostsåsen över köttet
    5. Gratinera i ugn (225 grader) ca 12-15 minuter
    6. Servera med ris och en sallad

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Prima 2 februari 2011

    Helt okej... ingen favorit bland barnen men vi vuxna tyckte det smakade bra. Men inget wow. Sorry för det... kanske mitt fel iofs, följde receptet något så när men hade ingen tomatpure hemma utan fick ta ketchup... kanske sabbade allt!? Men jag kommer nog göra rätten igen, så pass god var den ändå .)

    Godbrain 2 februari 2011

    Hej Prima! Man bör aldrig ersätta tomatpuré med ketchup. Ketchup innehåller mycket socker och en del ättika vilket definitivt ger en annan smak.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben