Kalvfrikadeller med gräslökssås

Serverar: 4-5 portioner

Kalvfrikadeller hör till den av många glömda husmanskosten.

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 msk potatismjöl
  • 1-1½ tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 l grönsaksbuljong (tärning)
  • 2 msk smör
  • 2½ msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde till såsen
  • 1 dl hackad gräslök
  • Instruktioner

    1. Skär bort kanterna på brödet, skär resten i små tärningar. Låt brödet svälla några minuter med 1 dl grädde. Lägg i kalvfärs, äggula, potatismjöl, salt och peppar och arbeta väl till en slät färs. Koka upp buljongen i en vid kastrull.
    2. Forma med hjälp av handen och en dessertsked små bullar som läggs direkt i den sjudande buljongen. Doppa skeden då och då i buljongen för att undvika att färsen fastnar. Låt frikadellerna sjuda 8-10 minuter i buljongen.
    3. Gör gräslökssåsen så här: Fräs 2 msk smör och 2½ msk vetemjöl i en kastrull utan att det tar färg. Späd i omgångar med ca 4 dl silad buljong från frikadellkoket. Vispa så att såsen inte klimpar sig.
    4. Koka såsen ca 5 minuter, rör då och då. Sätt till den hackade gräslöken samt 1 dl vispgrädde. Koka 2-3 minuter, smaka av med ca ½ tsk salt och ev lite nymalen peppar.
    5. Lägg upp frikadellerna i en karott och slå över såsen. Servera med kokt, eventuellt pressad potatis. Färsk gurka i skivor eller stavar är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben