Kalvstek med schalottensås

Serverar: 6 portioner

En välsmakande och festlig söndagsstek som kräver mycket lite förberedelse. Den sköter sig praktiskt taget själv.

Ingredienser

  • 1 kg ryggbiff av kalv
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liten morot
  • 1 bit rotselleri, 100 g
  • 4 schalottenlökar
  • 1 knippa timjan
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2½ dl torrt vitt vin
  • 1½ dl kalvbuljong eller fond
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 tsk tomatpuré
  • Instruktioner

    1. Putsa kalvsteken och gnid in den med salt och peppar. Bind upp den med snöre. Skala morot och selleri, skölj och dela dem i stora bitar. Skala schalottenlöken, hacka 2 st fint och halvera de andra. Skölj och skaka timjankvistarna torra, repa av bladen.
    2. Smält matfettet i en stekgryta och bryn steken kraftigt runt om. Tillsätt rotsakerna, schalottenlöken och timjankryddan och låt det fräsa med en liten stund. Häll på vin och buljong/fond.
    3. Låt kalvköttet bräsera (eftersteka) långsamt under lock, ca 1 timma på svag värme. Ös steken då och då.
    4. Ta upp steken och håll den varm inlindad i aluminiumfolie. Blanda ner crème fraiche och tomatpuré i stekskyn och låt det koka in till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    5. Ta av snöret, skiva upp kalvsteken och portionera på förvärmda tallrikar. Häll över lite av såsen och servera med kokt potatis och majs.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben