Kanelbullar med äppelsmak

Serverar: 15-20 portioner

Med äppeljuice i degen och äppelmos i fyllningen får kanelbullarna en frisk smak.

Ingredienser

  • ½ paket ,25 g jäst för söta degar
  • 2 ½ dl äppeljuice, drickfärdig
  • ½ dl vit sirap eller strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 krm salt
  • 8 ½ dl, ca vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Fyllning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk farinsocker eller strösocker
  • ½ msk kanel
  • ½ msk majsstärkelse
  • ½ dl äppelmos
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 250 grader.
    2. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
    3. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara ½ dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    4. Rör samman smör, socker kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
    6. Bred fyllningen på halva rektangeln på längden och vik över den ofyllda sidan. Skär i ca 2 cm breda remsor, dela dem på längden men låt dem hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut, det blir mindre kladdigt om man gör det här på en tallrik med strösocker.
    7. Låt jäsa övertäckt på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
    8. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben