Kanelpaj med portvinsäpplen

En dubbelbakad, kryddig paj med ljuvlig fyllning. Ur boken Min äppelbok.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 5 dl vetemjöl, knappt
  • 2 dl farinsocker
  • 1 msk kanel, malen
  • 150 g smör, kallt
  • 3-4 msk vatten, kallt
  • Fyllning
  • 5 äpplen, t.ex. Rubinola, Ingrid Marie eller Röd Gravensteiner
  • 2 dl muscovadosocker
  • 1 1/2 dl portvin
  • 100 g mandelmassa
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk kanel, malen
  • Instruktioner

    1. Blanda vetemjöl, farinsocker och kanel i en matberedare eller mixer. Skär smöret i tärningar, tillsätt dem i mjölblandningen och kör till en smulig blandning. Fortsätt mixa och droppa samtidigt i vatten tills blandningen börjar gå ihop. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta ihop den. Lägg degen i en tät plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
    2. Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten. Blanda muscovadosocker och portvin i en stekpanna på låg till medelhög värme och koka upp.
    3. Lägg ned äppelhalvorna och låt dem sjuda i ca 5 minuter, vänd försiktigt ett par gånger.
    4. Plocka upp halvorna och låt sirapen som bildats koka ett par minuter till.
    5. Häll sirapen i en kopp och låt den kallna.
    6. Dela degen i två bitar och kavla ut till två rundlar. Lägg en degrundel i botten på en pajform eller springform, 24-26 cm i diameter.
    7. Riv mandelmassan fint och fördela över pajbottnen, lägg på äppelhalvorna med snittytan nedåt och ringla över 1 msk av portvinssirapen. Lägg på den andra degrundeln som ett lock, och tryck med fingrarna ihop deglock och -botten längs formens kanter.
    8. Rör ihop råsocker och kanel, pensla locket med kallt vatten, och strö sockerblandningen ovanpå. Skär fyra små lufthål i locket med en vass kniv, och grädda pajen i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter i ca 175 grader.
    9. Servera med portvinssirapen och vaniljsås eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben