Tobbes kanelpaj med äpple

Serverar: 8-10 portioner

En kaloribomb som är svår att tacka nej till...

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 4 tsk kanel
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 4-5 röda äpplen
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk kanel
  • Instruktioner

    1. Mät upp mjöl, socker och kanel i en skål. Blanda dem väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
    2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
    3. Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
    4. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
    5. Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
    6. Mät upp socker, potatismjöl och kanel i en skål. Blanda dem väl. Strö ut ungefär hälften av sockerblandningen på bottnen av pajskalet.
    7. Kärna ur och skala äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, cirka 2-3 millimeter tjocka.
    8. Vänd äppelskivorna i sockerblandningen och arrangera dem i cirklar i pajskalet. Lägg skivorna så de ligger över varandra. Vill du inte ha cirklar kan du lägga äppelskivorna i en spiral, i ett fiskfjällsmönster eller något annat mönster du tycker om.
    9. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 25 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
    10. Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben