Kantarell -& Kräftpaj

Serverar: 12 portioner

Hittade receptet i Matmagasinet 2004. Var ute efter en lite häftig förrätt som kan användas vid alla tillfällen. Favorit bland mina förrätter. När ni är klara med pajerna så låt fantasin flöda vad ni vill servera till t.ex. strimlad sallad, vattenmelon m.m. Ett gott vitt vin eller en lite mörkare öl kan höja smaken.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 175 g margarin
  • ½ tsk salt
  • ½ dl mjölk
  • 1 äggula
  • Tillbehör
  • muffinsplåt i teflon, 12 portioner
  • 2½ dl kantareller
  • 1 msk flytande margarin
  • 1 burk kräftor i lag
  • 2 salladslökar
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1½ dl crème fraiche
  • 2½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 dl riven lagrad västerbottenost
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Garnering
  • Kräftstjärtar
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Pajdegen: 1. Blanda med fingrarna ihop mjölet, margarinet och saltet till en smulig massa i en bunke. Tillsätt mjölken och äggulan. Arbeta snabbt samman till en deg. 2. Lägg in degen i plastfilm 1 tim i kyl för att kallna. 3. Dela upp degen i 12 bitar, rulla, platta till och tryck ut i formarna. Nagga i botten med en gaffel. Ställ in plåten i frysen minst 30 min. Gör fyllningen under tiden, pajskalen ska inte förgräddas!
    2. Fyllningen: 1. Sätt på ugnen på 200 grader. Rensa och dela kantarellerna om så behövs. Fräs dem i matfettet, krydda med salt och peppar. 2. Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Skölj och strimla salladslöken. Vispa ihop tomatpurén, crème fraichen, mjölken, äggen och äggulorna, samt smaka av med salt och peppar. 3. Fördela kantarellerna, kräftstjärtarna, salladslöken, dillen och osten i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda pajerna i ca 25 min. Ta ut pajerna i formerna och låt svalna på galler eller servera genast. Garnera med kräftstjärtar och dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    NRG 16 september 2010

    Det här blev riktigt gott. Det tog lite tid men var helt klart värt det. Vi tog i med ganska mycket mer kantareller än i receptet då vi hade gott om dem. MUMS!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben