Karamelliserad fläsk med bönpuré

Serverar: 4 portioner

Fick detta recept från Italien för en vecka sen, provlagade den och hela familjen gjorde tummen upp för den. En enkel, men smakrik rätt. Tänk bara på att den förbereds dagen innan.

Ingredienser

  • 5 dl stora vita bönor (går bra med andra bönor, eller burk)
  • 800 g sidfläsk (inte rimmat)
  • 7 ½ dl grönsaksbuljong
  • 1 ½ msk flytande honung
  • 1 ½ kinesisk soya
  • 1 ½ msk balsamvinäger
  • 1 ½ msk ketchup eller chilisås
  • 1 liten finhackad röd chili (eller efter smak)
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Blötlägg bönorna i vatten dagen innan.
    2. Skär bort svålen från fläsket.
    3. I en gryta där fläsket skall få plats senare, värmer man upp grönsaksbuljongen, när den börjar koka lägger man i fläskbiten, låt den småkoka i ca 1½ timme. Spara buljongen till bönkoket.
    4. Ta ifrån plattan och låt den svalna. Ta upp fläsket ur buljongen och skär den i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg åt sidan.
    5. I en skål blandar man honung, kinesisk soya, balsamvinäger, ketchup och den finhackade chilin, smaka av med salt.
    6. Pensla fläskbitarna eller doppa dem i blandningen, en efter en, lägg dem i en skål och häll resterande sås på bitarna. Täck med plastfolié, de skall nu marineras minst 4 timmar eller över natten.
    7. Koka bönorna i samma buljong som fläsket kokats i förut. Skölj bönorna och lägg i dem i buljongen, låt dem koka upp och sänk värmen, men den får inte stanna upp, småkoka bönorna tills de är mjuka, ca 30-45 minuter.
    8. Låt svalna något, sila och mosa bönorna med potatispress, späd med buljong till lagom konsistens, smaka av. Mixa inte bönorna, de blir bara som en gröt. Värmes upp senare när köttet är färdigt med ett par msk buljong.
    9. Låt marinaden rinna av från köttet, stek skivorna helst i gjutjärnspanna på medelvärme i ca 10 minuter på varje sida eller tills de är riktigt karameliserade.
    10. Värm bönpurén och servera det till köttet. Servera gärna grösaker till.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    saintsaens 18 april 2010

    Ett gott tips till bönpurén är att för varje burk bönor även blanda ned en knapp matsked med sesampasta (och efter smak lite vitlök). Var försiktig med mängden så att smaken av sesamfrön inte tar överhanden. Med måtta ger detta purén en annan dimension och det smakar ypperligt till det mesta!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben