Karamelliserad jordgubbspaj
Ännu ett recept som jag inte kan spåra. Det är så med en del recept, de har kommit in i familjen någonstans ifrån och man har inte en chans att veta varifrån.
Ingredienser
Mördegsskal
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 äggula
Fyllning
Ca 6 dl jordgubbar (blir ca 3 dl mosade)
3 äggulor
1 1/2 dl socker
6 msk maizena
2 citroner finrivet skal och saft av citronerna
1 msk osaltat smör
Karamelltäcke
2 msk socker
Instruktioner
- Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegsskalet. Tryck ut degen jämnt i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kylskåpskallt att vila medan du sätter ugnen på 200° och låter den bli varm. Grädda sedan mördegsskalet gyllenbrunt, ca 15 minuter.
- Mosa eller mixa jordgubbarna till ett slätt mos, ca 3 dl. Häll jordgubbsmoset i en kastrull och tillsätt äggulor, socker, maizena, citronskal och -saft. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Dra då genast kastrullen från värmen och klicka ned matfettet. Rör tills det smält och sätt åt sidan att kallna.
- Bred ut den kalla jordgubbskrämen jämnt i mördegsskalet och strö socker över.
- Lägg litet aluminiumfolie runt och ovanpå mördegskanten så att den inte bränns. Ställ in formen högt upp i ugnen någon minut tills sockret smält och blivit knäckigt. Passa pajen noga, för den bränns lätt.
- Servera pajen kall tillsammans med lättvispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)