Karelstek eller karjalanpaisti (på finska)

Serverar: 8-10 portioner

En maträtt som tar lite tid att tillaga, men sköter sig självt i ugnen och blir så god och mör. Har man dessutom något viltkött att tillägga, så blir det extra gott. Denna maträtt tillagas ofta i Finland av älgkött, nöt och lite gris, när det skall vara extra fin middag. Men rätten kommer från Karelen från början.

Ingredienser

  • 500-600 g skinkstek
  • 300-400 g griskött med ben
  • 1 kg grytbitar av nöt, eller av älg eller helt kött
  • 1-2 lökar
  • 15 st kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 2 morötter
  • 1-2 tsk salt eller köttbuljong
  • Vatten
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen först till 250 grader. Skölj köttet hastigt i iskallt vatten, dela allt kött till grytbitar och lägg griskött överst. Dela löken i klyftor och lägg i grytan, lägg i kryddorna, salt, lagerblad och vatten så att den nästan täcker allt kött. Lägg grytan i ugnen utan lock och när det översta köttet är brynt, vänd all kött och häll ev. i mer vatten.
    2. Sänk värmen till 150 - 175 grader och låt köttet tillagas i ugnen ytterligare ca 2-4 timmar, beroende på köttets kvalitet. Häll ev. i mer vatten under tiden, så att köttet inte torkar.
    3. Servera gärna med kokt potatis, ungstekta kålrötter, rårörd sockrad lingon, smörgåsgurka.

    Liknande recept

    5
    1 d 2 h 50 min
    16
    4

    Kommentarer (3)

    GladaLycka 1 december 2009

    Många finns det varianter av Karjalanpaisti, fast jag har fått lära mig av min farmor som var från karelen att man inte skulle ha morötter i grytan. Hon gjorde den av lamm, fläsk o nötkött. Vatten, salt, lagerblad o hela kryddpepparkorn, samt lök i stora klyftor. Den skulle sjuda i 70-80 graders ugnstemperatur över natten, ca 12h.

    Eki1 22 september 2011

    Rätten får inte koka så värmen skall vara under kokpunkten och stå i ugnen över natten då blir vätskan klar som det ska vara

    margitkallgren 10 oktober 2011

    Skall göra den här rätten när vi får gäster. Har smakat den i Juotseno för många år sen. Vänlig hälsning. Margit

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben