Karibisk lax

Serverar: 4 portioner

Laxen bör marinera minst en halvtimme, men den tål att stå med sina kryddor en hel dag i kylen.

Ingredienser

  • 800 g laxfilé med skinn
  • 1 tsk kryddpepparkorn, ca 11/4 tsk grovmalda
  • 2 torkade piri piri
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk mald torkad ingefära
  • 2 tsk råsocker
  • 2 tsk havssalt
  • 2 msk mörk rom
  • Vitlökscréme
  • 2 dl crème fraiche
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • Rivet skal av ½ lime
  • 1 tsk pressad lime
  • Tillbehör
  • 2 sötpotatisar ca 550 g
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 ananas
  • 1 mango
  • Instruktioner

    1. Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form. Stöt kryddpeppar grovt i en morteltillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker och salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen och droppa försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur med du förbereder tillbehören och gör vitlökscrémen.
    2. Blanda samman smtliga ingredienser till vitlökscrémen och ställ den kallt.
    3. Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär dem i långsmala klyftor. Lägg dem i en rymlig form och blanda dem med olja och salt. Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden.
    4. Ansa och skär ananas i långsmala klyftor om det går, annars bara störe bitar. När sötpotatisen är färdig stekt blanda försiktigt ner ananas och mango i den varma formen och låt dem bli ljumma på eftervärmen.
    5. Sänk ugnen till 175 grader. Skär laxsidan i portionsstora bitar och lägg i en ugnssäker form med den kryddiga köttsidan upp stek mitt i ugnen ca 15 min.
    6. Servera laxen på varma tallrikar tillsammans med frukt- och grönsaksblandningen samt vitlökscréme.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    __maria__84 13 januari 2010

    mycket gott med ananas och mango till :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben