Karibisk tonfisksoppa à la Grythyttan
Serverar: 10-15 portioner
Krämig, fyllig, mättande smaksymfoni.
Skapade detta recept för ca 10 år sedan, när jag bedrev sopptillverkning av portionsfrysta soppor,
I Grythyttans livsmedelsby.
Receptet går ju givetvis att halvera, om man vill.
Men ett tips är att göra den större satsen, för soppan är helt perfekt att frysa in.
Ingredienser
500-600 g tonfisk i olja
250 g majskorn
400 g ananas krossad i juice
500 g tomater passerade
3-4 gul lök 600-700 g
3 dl grötris
4 klyftor vitlök
250 g purjolök
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 nejlikor hela
2 lagerblad
2 tärningar hönsbuljong
1 msk salt
3 l vatten
Instruktioner
- Häll av oljan från tonfisken och juicen från ananasen och blanda med vattnet.
Koka upp vatten, ris, majskorn och salt i en rymlig kastrull. Smula i hönsbuljongen.
- Skär av det gröna på purjolöken och hacka det i bitar. Grovhacka den gula löken.
Gör en kryddpåse, eller använd en tekula till pepparkorn, nejlikor och lagerblad.
Häll i gul lök, gröna purjon, ananas, tomater i kastrullen och pressa i vitlöken.
Rör om och låt koka upp igen. Småkoka under lock i ca 45 minuter . Rör om då och då.
- Mixa med mixerstav eller i mixer till en slät soppa.
Finhacka det vita av purjolöken och dela tonfisken i småbitar.
Blanda ner det i den mixade soppan. Spara ev lite av varje till dekoration.
Låt det få ett uppkok och servera.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Hur mycket vatten?
Hoppsan ! Det ska vara 3 liter vatten. Jag har nu rättat till missen.