Karibisk tonfisksoppa à la Grythyttan

Serverar: 10-15 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Krämig, fyllig, mättande smaksymfoni. Skapade detta recept för ca 10 år sedan, när jag bedrev sopptillverkning av portionsfrysta soppor, I Grythyttans livsmedelsby. Receptet går ju givetvis att halvera, om man vill. Men ett tips är att göra den större satsen, för soppan är helt perfekt att frysa in.

Ingredienser

  • 500-600 g tonfisk i olja
  • 250 g majskorn
  • 400 g ananas krossad i juice
  • 500 g tomater passerade
  • 3-4 gul lök 600-700 g
  • 3 dl grötris
  • 4 klyftor vitlök
  • 250 g purjolök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 nejlikor hela
  • 2 lagerblad
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 msk salt
  • 3 l vatten
  • Instruktioner

    1. Häll av oljan från tonfisken och juicen från ananasen och blanda med vattnet. Koka upp vatten, ris, majskorn och salt i en rymlig kastrull. Smula i hönsbuljongen.
    2. Skär av det gröna på purjolöken och hacka det i bitar. Grovhacka den gula löken. Gör en kryddpåse, eller använd en tekula till pepparkorn, nejlikor och lagerblad. Häll i gul lök, gröna purjon, ananas, tomater i kastrullen och pressa i vitlöken. Rör om och låt koka upp igen. Småkoka under lock i ca 45 minuter . Rör om då och då.
    3. Mixa med mixerstav eller i mixer till en slät soppa. Finhacka det vita av purjolöken och dela tonfisken i småbitar. Blanda ner det i den mixade soppan. Spara ev lite av varje till dekoration. Låt det få ett uppkok och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    wallst 9 maj 2012

    Hur mycket vatten?

    Anderstam 9 maj 2012

    Hoppsan ! Det ska vara 3 liter vatten. Jag har nu rättat till missen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben