En mustig, god och mättande gryta som tjejen min bjöd mig på som första rätt när vi träffades. =)
Ingredienser
600 g fläskkarré med ben
200 g chorizo med hög kötthalt (95% eller mer)
250 g champinjoner (färsk eller hela i burk)
1 gul lök
400 g hela skalade tomater
Citronpeppar
Salt
1-2 klyftor vitlök
Instruktioner
- Krydda fläskkarré bitarna med citronpeppar och bryn dom lätt med smör eller margarin på båda sidor i en stekpanna.
För över köttet till en gryta (gjutjärn är att föredra) eller en traktörpanna.
- Hacka löken och kvarta champinjonerna om ni valt färska.
Fräs löken i stekpannan tills den blivit mjuk och för över till köttet.
- Fräs champinjonerna i stekpannan tills de minskat till hälften i storlek, för över svampen till köttet och löken.
Häll i 1-1,5 dl vatten eller svampspad i stekpannan, rör om och låt sjuda till hälften, för över vätskan till köttet.
- Slanta Chorizon i 0,5cm stora bitar och häll över till köttet.
- Pressa i vitlöken.
- Häll i de hela skalade tomaterna, börja med 1 burk. Dela tomaterna i grytan så att vätskan rinner ut, se till så att det täcker köttet. Om inte häll över 1 till burk och dela tomaterna.
- Låt sjuda/koka på medel till låg värme i minst 1 timma under lock. Ju längre koktid desto mer smak. Lyft/flytta på köttet 2-3 gånger under kokningen så att köttet inte bränner fast.
- Salta och extrakrydda med citronpeppar efter smak.
- Serveras med ris eller mjölig potatis.
Liknande recept
Kommentarer (0)