Kesellascones med citronmarmelad

Serverar: 8-10 portioner

Saftiga nybakade scones med sötsyrlig marmelad på. Godare kan det inte bli!

Ingredienser

  • 250 g kesella
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • Citronmarmelad
  • 1 ¼ kg citroner
  • 1 ¼ liter vatten
  • 2 liter socker
  • Instruktioner

    1. Gör marmeladen. Borsta frukterna rena i varmt vatten, skär dem i klyftor och sedan i tunna skivor. Knyt in kärnor och ändbitar i tunt bomullstyg eller gasväv.
    2. Lägg citron och knyte i en rymlig gryta och häll på vatten. Koka under lock tills citronerna är mjuka, ca 45 minuter. Ta grytan från värmen och rör ner sockret lite i taget (ta bort knytet) Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 minuter.
    3. Gör ett marmelad prov så här: Ös upp lite marmelad på ett kallt fat och kyl det snabbt. Dra en sked genom provet. Om spåret inte flyter ihop är marmeladen fädigkokt. Koka annars ytterligare 3-5 minuter.
    4. Ös upp marmeladen ända upp till kanten i rena varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.
    5. Scones: Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop kesella, mjölk och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll över vätskan och rör ihop till en smet.
    6. Fördela smeten i amerikanska muffinsformar. (Vanliga muffinsformar är inte tillräckligt stadiga för denna deg) Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
    7. Servera sconesen nygräddade med en klick citronmarmelad.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    1
    1

    Kommentarer (1)

    jennyojesper 1 augusti 2011

    Superfin marmelad och så enkel att göra. Jag halverade receptet och slängde i en dl koncentrerad flädersaft också. Gott och lätt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben