Saftiga nybakade scones med sötsyrlig marmelad på.
Godare kan det inte bli!
Ingredienser
250 g kesella
3 dl mjölk
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
Citronmarmelad
1 ¼ kg citroner
1 ¼ liter vatten
2 liter socker
Instruktioner
Gör marmeladen.
Borsta frukterna rena i varmt vatten, skär dem i klyftor och sedan i tunna skivor. Knyt in kärnor och ändbitar i tunt bomullstyg eller gasväv.
Lägg citron och knyte i en rymlig gryta och häll på vatten.
Koka under lock tills citronerna är mjuka, ca 45 minuter.
Ta grytan från värmen och rör ner sockret lite i taget (ta bort knytet)
Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 minuter.
Gör ett marmelad prov så här:
Ös upp lite marmelad på ett kallt fat och kyl det snabbt. Dra en sked genom provet.
Om spåret inte flyter ihop är marmeladen fädigkokt.
Koka annars ytterligare 3-5 minuter.
Ös upp marmeladen ända upp till kanten i rena varma burkar.
Sätt genast på lock. Förvara svalt.
Scones:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop kesella, mjölk och ägg.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll över vätskan och rör ihop till en smet.
Fördela smeten i amerikanska muffinsformar.
(Vanliga muffinsformar är inte tillräckligt stadiga för denna deg)
Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
Servera sconesen nygräddade med en klick citronmarmelad.
Superfin marmelad och så enkel att göra. Jag halverade receptet och slängde i en dl koncentrerad flädersaft också. Gott och lätt!