Khoreshe bademjun (persisk auberginegryta med kött och ris)

Serverar: 4 portioner

Den persiska maten är inte så stark. Grundkryddorna är ofta svartpeppar, gurkmeja, salt och förstås saffran.

Ingredienser

  • Till grytan
  • 600 g fransyska eller lammkött i bitar
  • 2 medelstora auberginer
  • 4-5 tomater i klyftor eller 1 burk hela tomater
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 pressad citron
  • 1 finhackad lök
  • Olja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Gurkmeja
  • 2 dl vatten
  • Till riset
  • 4 dl basmatiris
  • 1 skalad potatis i tunna skivor
  • 50 g smör
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Köttgryta: Fräs löken i olja i en kastrull tills den fått färg. Skär upp köttet till lagom stora grytbitar (ca 2x2 cm) och lägg i grytan.
    2. Bryn köttet och låt det hela få lite färg. Tillsätt därefter salt, gurkmeja, svartpeppar, tomatpuré och tomater. Häll över citronsaften. Häll i vattnet och låt det koka upp och koka i ca två timmar.
    3. Auberginer: Skala auberginerna och skär dem på längden (ca 1 cm tjocka skivor). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek dem. När köttet är nästan färdigt tillsätt auberginerna och låt det koka i 10 minuter.
    4. Ris: Skölj riset och låt det ligga i blöt i ca en halvtimma, koka upp vattnet och salt.
    5. Häll i riset i det kraftigt kokande vattnet, rör om tills det kokar upp och låt det sedan koka tills riset är halvkokt.
    6. Häll över innehållet i ett durkslag och låt vattnet rinna av.
    7. Lägg smör i kastrullen och låt det brynas lätt. Täck bottnen i kastrullen med potatisskivor och lägg över riset med hålslev, lägg på lite smör ovanpå riset. Lägg en kökshanduk mellan kastrullen och locket och låt kastrullen stå på svag värme i 30 minuter.
    8. Ta ett fat och lägg upp den brynta potatisen som tillsammans med riset har bildat en skorpa. (De flesta iranier älskar skorpa).
    9. Nooshe jan! Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben