Kimonas köttbullar med potatis och sås

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Mammas recept men som jag har ändrat kryddningen på lite grann. Köttbullarna kan naturligtvis även serveras som de är vid högtider.

Ingredienser

  • Köttbullar
  • 1 kg blandfärs
  • 1 mellanstor gul lök
  • 2 st ägg
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk peppar
  • 1 krm örtsalt
  • 1 krm ingefära
  • Smör till stekning
  • Sås
  • 2 msk smör
  • Lite mjöl
  • ½ dl crème fraiche
  • ½ dl mjölk
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk köttbuljong eller ½ buljongtärning
  • 1 tsk rödvin
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt på potatisen. Använd helst en mjölig sort.
    2. "Mosa upp" färsen lite i en bunke så att den är lätthanterlig. Finhacka lök och vitlök och häll det i bunken. Krydda med ingefära, örtsalt och peppar. Knäck äggen och blanda väl. Rulla köttbullarna ganska stora, ungefär i golfbollsstorlek och stek i smör.
    3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjöl tills det blir som en smet. Häll på mjölken och låt det bubbla upp lite. Häll i crème fraichen och krydda med salt, peppar och soja. Tillsätt rödvin och buljong.
    4. Till sist, lägg upp köttbullarna och häll stekfettet i såsen för extra smak. Servera med lingonsylt och inlagd gurka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben