Klabbe med fläsk och messmörsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Klabbe är en traditionell festrätt i Byarna runt Rättvik i Dalarna

Ingredienser

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 dl kornmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • Till kokning
  • 4 l vatten
  • Salt
  • Smör
  • Sås
  • 25 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g messmör
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör
  • 400 g rimmat fläsk
  • Peppar
  • Lingonsylt
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölk,vatten och salt. Arbeta in kornmjöl och vetemjöl till en deg som går att kavla.
    2. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 2-3 mm tjocklek. Ta ut plättar med ett glas.
    3. Sås: Smält smör vispa i mjölet och lite mjölk. Späd med resten av mjölken lite i sänder och låt såsen sjuda försiktigt under omrörning, vispa i messmöret och smaka av med salt.
    4. Skär fläsket i tärningar. Stek i stekpanna, krydda med peppar.
    5. Koka upp 4 liter vatten i en stor kastrull tillsätt smör och salt. Lägg klabbarna i det kokande vattnet. 5 -10 åt gången och låt dem koka cirka 5 min tills de flyter upp.
    6. Servera dem varma med stekt fläsk messmörsås och lingonsylt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben