Klassisk jordgubbstårta

Serverar: 16 portioner

Fantastisk tårta som är fylld med massor av färska gubbar och en gräddig kräm.

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3/4 dl olja
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 msk pressad citronsaft
  • Rivet skal av en citron
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 1/4 dl kallt vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 krm pressad citronsaft
  • 1 msk potatismjöl
  • Matfett til formen
  • 2 ½ dl grädde till bottnarna
  • Ca 1 dl grädde till översta lagret
  • 1 liter skivade, färska jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman äggulor, olja, socker, citronsaft och skal med elvisp på mellanhastighet.
    2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Sikta och rör ner det växelvis med vattnet i äggblandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet.
    3. Vispa äggvitorna och 1 krm citronsaft till ett hårt skum. Vänd ner skummet i äggsmeten och blanda försiktigt. Smörj en 25 cm vid hålform med matfett och mjöla med potatismjöl.
    4. Grädda tills ytan är gyllenbrun och kakan släpper från kanterna, ca 50 minuter. Låt svalna helt. Lossa kakan försiktigt med en kniv och stjälp upp den på ett stort fat. Vispa grädden pösig.
    5. Dela kakan i tre bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat och bred på ½ av grädden och täck med 1/3 av bären. Upprepa med nästa botten och lägg på den sista. Bred den sista dl grädde överst och garnera med resten av bären.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben