Klassisk pepparstek med råstekt potatis

Serverar: 4 portioner

Mums vad gott! En klassisk festmiddag som alla bör smaka.

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 150-200 g
  • Salt efter behag
  • Vitpepparkross, en del av det som rostats
  • Smör till stekningen
  • 2 msk vitpeppar som skall rostas i ugn
  • 0.5 msk grönpeppar
  • 1 st schalottenlök (skalad, finhackad)
  • 0.5 msk estragon finhackad
  • 2 msk konjak
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl grädde
  • 3 dl reducerad kalvfond
  • 800 g potatis
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak
  • 1-2 tsk socker
  • Instruktioner

    1. Råstekt potatis: Skala och tärna potatisen. Smält smöret gyllene i en stekpanna. Lägg i potatistärningarna. Salta, sockra och peppra. Rör om och vänd på potatisen då och då. Stek dem på svag värme tills de är mjuka.
    2. Rosta vitpepparn i 150 grader i 10 minuter, stöt den sedan grovt i mortel. Rulla en del av vitpepparkrosset på kanterna på oxfilé bitarna. Stek dem sedan i smör, efter behag.
    3. Sås: Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.
    4. Servera gärna en grönsallad till. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben