Knådfritt rödbetsbröd

Serverar: 1 portioner

Ett vackert bröd där rödbetorna bidrar med färg och saftighet.

Ingredienser

  • 450 g färska rödbetor
  • 1½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1½ dl vatten, kallt
  • 1 msk socker
  • 9-10 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Koka rödbetorna i osaltat vatten tills de blir mjuka. Låt dem svalna något och skala dem sedan. Kör dem i en matberedare eller med stavmixer tillsammans med mjölken till en slät puré.
    2. Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt sockret. Blanda ihop vetemjöl special och salt i en bunke. Tillsätt rödbetspurén, jästblandningen och olivoljan. Blanda ordentligt, det blir en lös och kladdig deg. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa till dubbelstorlek , i ca 1½ timme.
    3. Ta upp degen på oljat bakbord och sträck och vik den ett par gånger. Olja en limpform, ca 2 liter, och stjälp ner degen. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen når 92 grader. Låt limpan svalna helt innan du skär i den.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben