Rödbetsbröd

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar

Ett härligt smakrikt hembakat bröd med en rosa färg Håller ganska länge utan att bli torrt och gammalt.

Ingredienser

  • Skållning
  • 4 dl vatten
  • 1½ dl vetekross, rågkross eller 4 säderskross
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl havegryn alternativt sesamfrön, pumpakärnor, solrosfrön
  • 3/4 msk salt
  • 25 g jäst gärna fäsk
  • 3 ½ dl kallt vatten
  • 3 dl grovt dinkelmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl special
  • 1 rödbeta rå
  • 1 dl brödsirap
  • Instruktioner

    1. Detta recept smakar inte rödbetor ,men det får en fin färg och håller sig saftigt länge.
    2. Börja med skålningen. Koka upp vattnet i en kastull Blanda i hop mjälsorterna,krossen och fröna Blanda i hop mjölet och vattnet, låt stå någon timme
    3. Smula ner jäsetn i en assistent eller bunke. Häll på det kalla vattnet salt och sirap tills det smälter. Blanda i skållningen och sist dinkelmjölet och vetemjöl special. låt assistenten banda i hop till en deg i ca 10 min. Låt jäsa i 1h.
    4. Häll sedan ut degen på bakbordet och dela i två delar och vik endast in hörnen till en bulle. ska bli två bröd. Obs knåda ej. Låt jäsa i ca ½ h.
    5. Grädda i ca 45 min. Sätt på ugen tidigt på 220 C och sänk sen när du sätter in bröden till 180 C.
    6. Detta recept kan man byta ut mjölsorterna och frön till andra som man tycker om. Även gott att ha morötter istället för rödbetor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Cassiopeya 28 oktober 2010

    Vilket härligt recpet! Ska jag prova i helgen =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben