Saftigt, knaprigt och vackert bröd med goda smaker.
Ingredienser
3-4 färska rödbetor, ca 300 g
100 g valnötter
50 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk brödkummin
2 msk honung
13 dl vetemjöl, 780 g
1 dl musli med nötter och frön
2 tsk salt
Instruktioner
Skala och riv rödbetorna, häll bort eventuell saft, hacka valnötterna. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt de rivna rödbetorna, valnötter, olja, kummin, honung, mjöl, musli och salt. Arbeta degen ca 5 minuter. Strö på lite extra mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 8 timmar i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen i en oljad långpanna, 30x40 cm. Platta ut degen med mjölade händer. Strö lite vetemjöl över brödet. Låt jäsa medan ugnen blir varm ca 10 minuter.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.