Knäckebröd med färskost

Serverar: 60-80 portioner

Det här knapriga och nötiga knäckebrödet passar lika bra till soppan som till midsommarsillen. Eller helt enkelt med den goda färskosten och en härlig kopp te.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 msk flingsalt
  • 2 tsk kummin eller anisfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • 7½ dl grovt rågmjöl
  • 7½ dl vetemjöl
  • Färskost, 10 port
  • Ca 1 l grekisk eller turkisk yoghurt
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ liten rödlök
  • ½ dl gräslök
  • 25 g soltorkade tomater i olja
  • Salt
  • Peppar
  • Färsk basilika
  • Färsk persilja
  • Instruktioner

    1. Rör samman jäst och vatten. Tillsätt sedan olja, salt, kummin- eller anisfrön, linfrön, solrosfrön och sesamfrön.
    2. Blanda till sist ner rågmjöl och vetemjöl och knåda till en ganska hård deg. Låt degen vila 1 timma. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla ut degen tunt och tryck, sporra eller skär ut knäckebröden i den form som tilltalar dig. Grädda bröden 10-15 minuter. De ska vara ganska välgräddade, lite brunaktiga, för bästa smak.
    4. Gör färskosten. Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter eller liknande över natten, det blir ca 6-7 dl ostmassa.
    5. Pressa vitlöken och hacka rödlöken fint. Hacka även gräslök och soltorkad tomat fint. Blanda samman med ostmassan. Smaka av med salt och peppar.
    6. Finhacka till sist de färska örterna och rör ner. Förvara osten i kylen tills den ska serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    lovechili 1 januari 2011

    Provade din ost igår på nyårsafton, den gjorde succe', så den ska jag verkligen göra igen! Alla frågade efter receptet! Har aldrig gjort färskost förut men d va lätt att göra. Tack för att du delade med dig av detta!

    Loulou3 14 januari 2011

    Gud vilken hård deg! Nästan omöjligt att baka och väldigt svårt att kavla tunt. Det blev tre plattor lika stora som en bakplåtspapper. Var knappriga som nygräddade, men ngt sega dagen efter. Ska det vara så? Smaken var dock väldigt bra. Jag kan tänka mig baka den igen bara om degen blir mjukare. Jag tänker minska på mjöl och tillsätta mer frö. Jag återkommer med resultatet. Den hårda degen drar ner betyget. Det blir en 4:a.

    bubba80 11 februari 2012

    Grymt god färskost. Dessutom enkel att göra. Den får en solklar femma från mig. Har dock bara prövat osten :-)

    Relaterade Artiklar

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben