Knubbiga limpor

Serverar: 4 portioner

Går snabbt att grädda 4 limpor på samma plåt.

Ingredienser

  • 3 dl fiberhavregryn
  • 6 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 4 dl kallt vatten
  • 50 g smör eller ½ dl flytande
  • 2 msk brödsirap
  • 1 msk hel kummin, kan uteslutas
  • 2 tsk salt
  • 1 pkt jäst
  • 2,1 liter vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Koka en gröt av gryn, vatten och salt. Häll över i en degskål, använd en assistent om du har. Blanda i kallt vatten, matfett, sirap, kummin och salt. Rör om och låt blandningen svalna till ca 37 grader.
    2. Smula i jästen och det mesta av mjölet. Spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen väl, ca 5 min med maskin och 10 min för hand. Jäs i 30 min.
    3. Ta upp degen och knåda lätt, dela i 4 delar och forma till knubbiga limpor. Lägg i en smord långpanna ( jag smörjer ett bakplåtspapper och sparar disk! ), en limpa i varje hörn. Jäs under duk i 30 min.
    4. Pensla de jästa limporna med vatten och strö över lite gryn. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, 30-40 min tills limporna låter ihåliga när du knackar på dem och har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
    5. Tips: Det är flera faktorer som påverkar mängden mjöl varav den vanligaste är hur man mäter upp det så ta för vana att prova er fram.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    3
    1
    5
    1 h 30 min
    2
    4

    Kommentarer (1)

    Evia 19 maj 2008

    Dessa har jag bakat. Mycket gott bröd. Tyckte bara att det blev lite torrt när det varit fryst.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben