Kocken underbara skaldjursoppa
På semestern för några veckor sedan var vi i Smögen och åt en fantastiskt god skaldjurssoppa. Fräck som jag är frågade jag kocken om receptet. Han skrev ner det på en lapp utan angivna mängder på råvarorna så receptet är lite på "en höft". Men soppan är himmelskt god!
Ingredienser
3 palsternackor
3 morötter
½ rotselleri
2 msk mussel- eller fiskfond alt. 2 fiskbuljongtärningar
2 msk hummerfond
1½ msk timjan
1½ - 2 dl vitt vin
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater (1 burk)
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
8 dl vatten
2 msk smör eller margarin
350 g fisk av valfri sort
500 g skalade räkor
1 påse musslor med skal (kokta)eller 500 g musslor i spad
Instruktioner
- Skala och skär rotsakerna i små bitar.
Fräs det lite av matfettet.
Häll över en stor rymlig kastrull och fyll på med vatten så det täcker rotsakerna.
Tillsätt tomatpurén, tomatkrosset, timjan och fiskfonden.
Låt koka tills rotsakerna är mjuka.
Mixa med en mixerstav till en "tjock gröt".
Häll i hummerfonden, grädde och vin.
Smaka av med salt och peppar.
Runda av smaken med lite smör.
Tillsätt fisken, räkorna och de kokta musslorna.
- Servera med aioli och ett gott vitlöksbröd,
och njut av en himmelsk soppa
Liknande recept
Kommentarer (0)