Köttfärslimpa

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

Ugnen, bästa stället att låta alla ingredienser götta till sig. Detta recept innehåller ost, morötter och bacon vilket allt ger god smak och smälter fint i ugnen. Servera med överkokt mjölig potatis.

Ingredienser

  • Smet
  • 800 g nöt- älg- bland- fläskfärs
  • 2 ägg
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 2 gula lökar
  • 2 dl riven valfri ost eller hur mkt mer man önskar
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor eller efter smak
  • Till formen
  • 4 morötter
  • 300 gram bacon eller mer
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • 10 små hela champinjoner
  • Till såsen
  • 3 dl valfri grädde
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 2 dl skyn ifrån en 30 min efter inkörd form i ugnen
  • 1 msk soya
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på max 250grader +
    2. Ta en stor bunke alla ingredienser till smeten får plats i och häll i vatten och havregryn, ställ åt sidan 10 min.
    3. Finhacka lök och vitlök. Skär moröttrna i 4 cm tjocka stavar.
    4. Lägg morötter och champinjoner i en stor ugnsfastform ringla över lite olivolja och flingsalt ställ in i ugnen tills dem får färg.
    5. När färsen är mald lägg alla ingredienser till smeten i bunken med havregrynen äggen sist. Xtra smaksättning såsom steaksås eller sambal oelek eller vanlig kalvfond gör ju sig inte sämre i smeten och ugnen!
    6. Skala och koka potatisen nu!
    7. Lägg färsen över och runt grönsakerna så köttet täcker alla grönsaker. Sänk värmen till 200grader ställ in i ugnen 45 min eller efter behov men glöm inte lägga baconen över hela kalaset först.
    8. Sås görs genom att smälta smöret i en kastrull vispa ner mjölet sedan grädden lite soya salt peppar och skyn.

    Liknande recept

    1
    45 min
    3-4
    2
    4.5
    30 min
    6-8
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben