Ugnen, bästa stället att låta alla ingredienser götta till sig. Detta recept innehåller ost, morötter och bacon vilket allt ger god smak och smälter fint i ugnen. Servera med överkokt mjölig potatis.
Ingredienser
Smet
800 g nöt- älg- bland- fläskfärs
2 ägg
2 dl havregryn
2 dl vatten
2 gula lökar
2 dl riven valfri ost eller hur mkt mer man önskar
2 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor eller efter smak
Till formen
4 morötter
300 gram bacon eller mer
Olivolja
Flingsalt
10 små hela champinjoner
Till såsen
3 dl valfri grädde
2 msk smör
1 msk mjöl
2 dl skyn ifrån en 30 min efter inkörd form i ugnen
1 msk soya
Instruktioner
- Sätt ugnen på max 250grader +
- Ta en stor bunke alla ingredienser till smeten får plats i och häll i vatten och havregryn, ställ åt sidan 10 min.
- Finhacka lök och vitlök. Skär moröttrna i 4 cm tjocka stavar.
- Lägg morötter och champinjoner i en stor ugnsfastform ringla över lite olivolja och flingsalt ställ in i ugnen tills dem får färg.
- När färsen är mald lägg alla ingredienser till smeten i bunken med havregrynen äggen sist. Xtra smaksättning såsom steaksås eller sambal oelek eller vanlig kalvfond gör ju sig inte sämre i smeten och ugnen!
- Skala och koka potatisen nu!
- Lägg färsen över och runt grönsakerna så köttet täcker alla grönsaker. Sänk värmen till 200grader ställ in i ugnen 45 min eller efter behov men glöm inte lägga baconen över hela kalaset först.
- Sås görs genom att smälta smöret i en kastrull vispa ner mjölet sedan grädden lite soya salt peppar och skyn.
Liknande recept
Kommentarer (0)