Köttfärslimpa "fegvego" med brunsås och lingon

Serverar: 6 portioner

Mixade vita bönor drygar ut köttfärsen och gör denna köttfärslimpa väldigt saftig men det kan vara svårt att skära perfekta skivor, men vad gör det när den är så god!

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 3 gula lökar, i klyftor
  • 1 msk olja
  • Köttfärslimpa
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 ägg
  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök, grovriven
  • 400 g vita bönor, mixade
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • Brunsås
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 2½ msk koncentrerad oxfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 dl grädde
  • Servering
  • Rårörda lingon
  • Rivna morötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ströbröd, vatten och ägg i en bunke. Blanda med resten av ingredienserna till köttfärslimpan. Tryck ut i en smord brödform ca 1½ liter. Vänd ihop lök med olja i en ugnsform. Ställ in i ugnen med köttfärslimpan (ta ut tidigare om den blir bränd). Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen till en innertemperatur på 70 grader, ca 50 minuter.
    3. Brunsås: Bryn smöret i en het stekpanna och pudra över mjölet. Vispa och tillsätt vattnet under tiden i en tunn stråle. Sänk värmen och tillsätt fond och soja. Låt småputtra ca 5 minuter och häll i grädden. Låt sjuda några minuter till.
    4. Låt köttfärslimpan vila 10 minuter i sin form och servera sedan med kokt potatis, rårörda lingon, brunsås och rivna morötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben